fbpx

Blog

TETAPKAN AZAM TAHUN BARU. TIP PENTING UNTUK ANDA

0 Komen

Menjelang sahaja tahun baru pasti ramai diantara kita yang menetapkan azam baru untuk membuka lembaran baru dalam kehidupan masing-masing.

Disaat seluruh negara sedang berdepan dengan Pandemik Covid-19 rata-rata daripada kita ramai yang terjejas teruk seperti hilang pekerjaan, gaji dikurangkan dan tiada lagi kerja lebih masa yang boleh dimanfaatkan.  Apa yang merisaukan ialah bagaimana kita nak berazam untuk memperbaiki tahap kehidupan atau sekurang-kurangnya berasa sedikit selesa dengan tidak terbeban dengan masalah kewangan yang kronik.

 

Berikut adalah tip azam tahun baru yang perlu anda tetapkan tahun ini :-

  1. Perbaiki aliran tunai anda

Cari cara bagaimana untuk menyimpan wang anda setiap bulan. Mungkin dengan memotong bajet perbelanjaan runcit, tukar tabiat berbelanja atau dengan mengurangkan bil utiliti anda dapat membantu memperbaiki aliran tunai anda.

 

  1. Tetapkan bajet bulanan anda

Buat bajet bulanan supaya kewangan anda lebih terurus. Dengan bajet ini, anda akan ketahui dengan lebih tepat berapa banyak baki wang anda setiap bulan untuk perbelanjaan anda.

 

  1. Urus hutang anda

 

Sekiranya anda dibebani oleh hutang kad kredit, mohon pinjaman peribadi dengan kadar faedah yang lebih rendah dan gunakannya wang itu untuk melunaskan baki kad kredit sepenuhnya – ini merupakan pilihan yang terbaik.

Hubungi kami hari ini di talian 017-9561893 bagi mengetahui cara untuk menguruskan kewangan anda dengan lebih efektif.

 

Artikel berkaitan

Tinggalkan komen